Periyodik Kontrol-Topraklama Ölçümü
trende
trende

Bitlis radon gazı ölçümü nedir?

11.10.2021
116
Bitlis radon gazı ölçümü nedir?
Bitlis radon gazı ölçümü nedir?

Bitlis radon gazı nedir nasıl oluşur?

Radon radyoaktif bir madde olan uranyumun bozunması sonucu ortaya çıkar ve radon kendisi alfa parçacığı dağıtarak plutonyuma tahavvül eder. Radyoaktif Radon Gazının yarı ömrü tahminen 3.8 gündür. Aşağı yukarı son 10 yıl içinde de evlerdeki radon muhatarına karşı önlemler geliştirilmiştir. Kanserojen olan radon, kanser tedavisinde ve deprem araştırmalarında da kullanılan gazlardan biridir aynı zamanda Bulunduğu ortamda fark edilmesi için özel cihazlar kullanılır. Radon kaya ve toprakta bulunan uranyumun bozulmasıyla oluşan kokusuz, renksiz ve tatsız radyoaktif bir gazdır. Radyoaktif ışıma (radiactive decay) doğal ve kendiliğinden oluşan bir olaydır. Bu olay bir elementin atomik partiküllerini kaybetmesi (proton, nötron, veya elektron) sonucu parçalanmasıyla oluşur. Doğada hemen her yerde değişik oranda bulunuyor. Atmosfere yayılan radon gazının, birikmediği sürece sağlık üzerinde olumsuz bir etkisi bulunmuyor.

Bitlis radon gazı nerede bulunur ve nerede bulunmaz?

Toprakta, kayalarda ve sulardaki uranyumdan ortaya çıkar. Topraktaki radon, yukarı doğru hareket eder ve evlerin tabanlarındaki ya da duvarlarındaki çatlaklardan ve boşluklardan içeri sızar. Özellikle bodrum katlarda ve madenlerde radon gazı yoğun olarak birikebilir.

Radon gazı bina yapım malzemesi olan taş, toprak, çimento ve izolasyon malzemelerinde doğal olarak bulunur. Kayaçlarda depolanan uranyumdan türeyip hareketli bir gaz olan radon çatlaklardan sızarak evlerin bodrum katlarında depolanır. Gazın insana geçişi solunum yoluyla gerçekleşir. Radon gazı doğada hemen her yerde değişik oranda bulunuyor. Atmosfere yayılan radon gazının, birikmediği sürece sağlık üzerinde olumsuz bir etkisi bulunmuyor.

Iç ortamdaki radonun en önemli sağlık etkisi nedir?

ABD’de yapılan bir araştırmaya kapalı ortamlarda biriken radon gazının yılda 20 binden fazla ölüme sebebiyet verdiği tespit edilmiştir. Üstelik radon sigara içiminden sonra akciğer kanserinin en büyük sebeplerinden biridir yani Sigara içmeyen insanlarda görülen akciğer kanserinin bir numaralı sebebinin radon gazı olduğu bilinmektedir.

 Radon gazı binaların alt katlarında ve toprağa yakın yerlerde ortaya çıkmasından dolayı riske girmeden ölçümlerinizi yaptırarak risk almadan önlem alma imkanı bulabilirsiniz.

Whatsapp
Cüneyt Bey
Cüneyt Bey
Merhaba Ben Cüneyt
Size nasıl yardımcı olabilirim?