Topraklama Ohm Değeri Kaç Olmalıdır .Topraklama türleri hedeflerine göre üç farklı şekilde sınıflandırılabilir: koruma topraklaması, operasyonel topraklama ve fonksiyon topraklaması ve topraklama OHM mu sınıflara göre farklılık gösterir:
- Koruma Topraklaması
Koruma topraklaması, elektrik kaçağı durumunda insanları ve diğer canlıları elektrik çarpmasına karşı korumak için yapılan topraklama türüdür. İnsanların temas etmesi beklenen tüm elektrikli cihazlar ve metal yüzeyler koruyucu topraklama ile korunmalıdır. Elektrik prizleri, elektrik motorları, elektrikli cihazların metal aksamları gibi alanlarda koruyucu topraklama yapılmalı, Koruma topraklaması için ölçülen toprağın direnç dayanımı 5 OHM’nin altında olmalıdır. Eğer tesiste kaçak akım rölesi varsa sınır değerler yükselmektedir.
- İşletme Topraklaması
Oluşabilecek aşırı gerilimler sonucu enerji hattındaki elektrik devrelerinin işlevlerini kaybetme riskine karşı yapılan topraklama türüne “işletme topraklama” denir. Elektrik tesisatında beklenen akım değerine göre işletme topraklaması yapılmalıdır. İşletmenin topraklandığı bölgedeki topraklama direncinin 2 OHM’nin altında olması gerekmektedir.
- Fonksiyon Topraklaması
Fonksiyonel topraklama, özel bir amaç veya ekipman için yapılan topraklama türüdür. Yıldırımdan korunma ve asansör sistemleri gibi özel topraklama sistemleri fonksiyon topraklaması olarak tanımlanmakta olup, fonksiyon topraklaması için topraklama direnç değerinin 10 OHM’nin altında olması gerekmektedir.
Genel olarak baktığımızda topraklama sınır değerlerinin tesiste yapılacak demirbaşın cinsine göre değişti görülmektedir . Kişileri elektrik risklerinden korumak için çalışma alanlarında ve evlerde muhakkak kaçak akım röleleri bulundurulmalıdır . Azami yılda bir kez Makeltek Gibi Yetkili Kuruluşlarca kontrol testleri yapılmalıdır
Yı