Periyodik Kontrol-Topraklama Ölçümü
trende
trende

İstanbul Elektrik Tesisat Uygunluk Belgesi

26.04.2021
266
İstanbul Elektrik Tesisat Uygunluk Belgesi

İstanbul Elektrik Tesisat Uygunluk Belgesi

Elektrik tesisatı binaların en temel sahip olduğu tesisatlardan biridir. Bu tesisatın standartlara uygun olması ve uygunluk belgesine sahip olması mühimdir. İstanbul elektrik tesisat uygunluk belgesi ile elektrik tesisatları yönetmelikçe düzenlenen standartlara uygun tesisatlara verilmektedir.

Elektrik Tesisat Uygunluk Belgesi Nereden Alınır?

Elektrik tesisatının uygun olduğuna kadar verilmesi için en uygun kişiler elektrik mühendisleridir. Eğer işletmenizde bir elektrik mühendisi bulunuyorsa tüm işletmenizi kapsayacak bir denetim yapabilir. Tüm bu denetimin ardından rapor hazırlanır. Rapordaki incelenen şartların ve sonuçların yönetmeliğe uygun olması gerekmektedir. Tüm inceleme sonucunda ise mühendis ve işletme tarafından belge imzalanır.

İstanbul elektrik tesisat uygunluk belgesi nereden alınır; işletmenizde elektrik mühendisi olsa ya da olmasa da uygunluk belgenizi alanında profesyonel kişiler tarafından alabilirsiniz. Makeltek uzman ekibi ile tüm denetimleriniz yönetmeliğin detaylarına ve inceliklerine göre gerçekleştirilmektedir. Uluslararası geçerlilik sağlayacak nitelikler ile belgenizin geçerli olması sağlanmaktadır.

İstanbul Elektrik Tesisat Uygunluk Belgesi Kim Verir?

Elektrik tesisatınızın önemli şartlar ve denetimlerinin gerçekleştirilmesinin ardından uygunluk belgesi verilmektedir. Ancak bu uygunluk belgesinin verilmesi için yetkili bir kişi tarafından imza atılmış olması önemlidir.

İstanbul elektrik tesisat uygunluk belgesi kim verir; bu belge elektrik mühendisleri tarafından oluşturulmuş bir belgedir. Alanında uzman bir elektrik mühendisi kadrosu tarafından gerçekleştirilmiş bir denetim sonucunda geçerli bir belge verilmektedir.

Elektrik Tesisat Uyguluk Kontrolünde Neler Yapılmaktadır?

Elektrik tesisatı için uygunluk kontrolü gerçekleştirilirken belgenin geçerli olması için mutlaka yapılması gereken işlemler bulunmaktadır. Bu işlemler genel olarak;

  • Topraklama ölçümü: Verimli bir topraklama ölçümü yapılabilmesi için olabildiğince çok alandan ölçüm gerçekleştirilmelidir. Bunun için makineler, prizler, jenatörler v.b. alanlarda ölçülmelidir. Ne kadar çok alandan ölçüm yapılırsa elde edilen veri o kadar sağlıklı olacaktır.
  • Kaçak akım rölesi testi mutlaka gerçekleştirilmelidir. Bir elektrik sisteminde kaçak akım olması hem maddi hem de manevi zararlar oluşmasına neden olacaktır.
  • Termal kamera ile akımlar kontrol edilmelidir.
  • Hat empedans değerleri: Hat empedans değerleri birçok alandan kontrol edilmelidir. Özellikle makinalardan, prizlerden ve trafolardan ölçüm yapılmalıdır. Bu değerlerin çeşitli alanlardan olması kopmaların ya da alanlardaki değişikliklerin fark edilmesini sağlayacaktır.

Elektrik Tesisatı Uygunluk Belgesi Alma Şartları Nelerdir?

Elektrik tesisatı uygunluk sağlamak ve belge almak için belirli şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar makeltek uzman kadrosu tarafından değerlendirilerek geçerli bir belge oluşturulmaktadır;

  • Binanın katlarının tavanında bulunan elektrik tesisatı güvenli bir biçimde olmalıdır. Mutlaka gerekli koruma borusu ile tesisat korunmalıdır. Bu boruların da sağlam olması büyük önem taşımaktadır. Aksi takdirde tesisatta oluşabilecek kopma gibi durumlarda ortaya büyük felaketler çıkabilir. Bu nedenle bu şartın sağlanmaması uygunluğu bozacaktır.
  • Elektrik tesisatı oluşturulurken mutlaka gerekli izolasyon işlemleri gerçekleştirilmelidir. İzolasyona dair ekipmanların tamamının kullanılmış olması önemlidir.
  • Tüm elektronik cihazlar ve noktaların topraklanması yapılmış olmalıdır. Aksi takdirde yüksek gerilimden yangın gibi problemlerle karşılaşılabilir.
  • Elektrik tesisatında kullanılan kodlamalar, kapaklamalar standartlara uygun ve doğru amaçlı olmalıdır.

Tesisat Uygunluk Belgesi Almanın Önemi Nedir?

Elektrik tesisatları sahip olduğu birçok hat nedeniyle kolaylıkla zarar görebilmektedir. Görülen herhangi bir zararda ise yaratacağı etki hem hayati olacaktır hem de maddi olarak büyük olacaktır. En küçük etkisi makinaların bozulması olacakken en büyük etkisi çalışan kişilerin can kaybına uğramasına neden olması olacaktır.

Elektrik tesisatına dair yaşanabilecek bu ciddi problemlerin önceden engellenmesi için yönetmelik ile standartlar belirlenmiştir. Bu standartlar doğrultusunda uygun olan tesisatlara uygunluk belgesi verilmektedir.

İstanbul Elektrik Tesisat Uygunluk Belgesi Örneği

İstanbul elektrik tesisat uygunluk belgesi örneği içerisinde gerekli işlemler 3 ana başlık altında toplanmıştır. Her bir şartın yanında ise belirlenebilen “normal” ve “kusurlu” alanları bulunmaktadır. Belirlenen bu üç ana başlık; Branşman, motorlar ve enerji odası / kablo şaftı / sayaç ve dağıtım tabloları şeklindedir.

Burada ise bulunan seçenekler daha çok dış görünüşsel özellikler; kablo uzunluğu, tür ve kesiti, tesisi, topraklayıcı boyutlar v.b. durumda branşman altında bulunmaktadır. Motorlar altında ise motorlara uygun şalterlerin kullanımı, topraklamaları, uygun ekipmanlar ve tesis bulunmaktadır. Enerji odası / kablo şaftı / sayaç ve dağıtım tabloları altıda ise belirtilen başlığa uygun kriterler bulunmaktadır.

Whatsapp
Cüneyt Bey
Cüneyt Bey
Merhaba Ben Cüneyt
Size nasıl yardımcı olabilirim?